ГОРОХ
Горох є продуктом, що містить велику кількість білків та безліч незамінних для організму амінокислот. Також у ньому досить висока концентрація аскорбінової кислоти. У складі цього продукту є цукор різних видів, вітаміни РР, вітаміни групи В, а також крохмаль, каротин, клітковина.
Горохова крупа легко засвоюється. Вона нормалізує обмінні процеси в організмі, зміцнює вплив на стінки кровоносних судин, забезпечує зниження ризику онкозахворювань, інфаркту, гіпертонії, зупиняє старіння шкіри і всього організму. Крім того, завдяки вуглеводам у своєму складі горох є чудовим постачальником енергії.
Як садити горох:
Посадка: посів насіння у відкритий ґрунт – з кінця квітня, а скоростиглі сорти можна сіяти навіть улітку.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Грунт: легка, родюча з pH 6,0-7,0, на ділянках з грунтовими водами, що глибоко залягають.
Полив: регулярний (один раз на тиждень). Особливо важливо зволожувати ґрунт у посушливу погоду. Максимальна потреба культури у волозі – у період цвітіння та формування плодів: у цей період горох поливають двічі на тиждень, витрачаючи на м2 ділянки 9-10 л води.
Прищипка: щоб стимулювати утворення та зростання бічних пагонів, верхівки стебел потрібно прищипнути якомога раніше.
Підживлення: рідкими мінеральними добривами – розчином 1 столової ложки нітроамофоски в 10 л води. Такої кількості достатньо для добрива 1 м2 грядки. Як органічне добрива можна застосовувати розчин коров'яку (1:10), а також сухі добрива – перегній або компост: перед цвітінням, після нього та при осінній обробці ділянки.
Підв'язка: під вагою формуються стручків горох полягає, тому потребує підв'язки до шпалери: вздовж ряду на відстані півтора метра вкопують коли, на них натягують дріт або мотузки, по яких направляють вусики гороху.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: попелиця, бульбочкові довгоносики, плодожерки, листовійки, городні та капустяні совки та їх гусениці.
Хвороби: борошниста роса, пероноспороз, іржа, аскохітоз, бактеріоз та вірусні інфекції.