МОРКВА
У свіжому коренеплоді міститься найбагатший комплекс корисних елементів. До нього увійшли вітаміни: С, Е, D, РР та групи В, мікроелементи: сірка, хлор, калій, кальцій, фосфор, бір, мідь, селен, магній та багато інших. Морква є безперечним лідером за вмістом вітаміну А.
Не менш цінний солодкий овоч високим вмістом біофлавоноїдів, антоціанідинів, моносахаридів, органічних амінокислот та рослинних грубих волокон — клітковини, що сприяє очищенню організму від токсичних та шлакових відкладень. Морквяне бадилля зазвичай викидається, і даремно. У ній міститься не менша кількість корисних нутрієнтів, а концентрація деяких навіть більше.
Посадка: посів насіння середньостиглих та пізніх сортів у ґрунт залежно від його складу з кінця квітня до кінця травня. Ранні сорти сіють під зиму, наприкінці жовтня чи на початку листопада. Яскраве світло протягом усього дня.
Грунт: пухкий і добре удобрений.
Попередники: добрі – картопля, кабачки, огірки, цибуля, часник, томат, капуста.
Небажані: петрушка, фенхель, кріп, пастернак, кмин та морква.
Полив: один раз на тиждень. Після посіву витрата води – 3 л на м² ділянки, після другого проріджування – 10 л на м², з початку зростання коренеплодів – 20 л на м², за півтора-два місяці до збирання ділянку поливають один раз на півтора тижні, витрачаючи не більше 10 л на м², а за 2-3 тижні до збирання врожаю поливи припиняють.
Підживлення: рідкими добривами двічі за сезон: через місяць після появи сходів і через два місяці після першого підживлення.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: слимаки, дротяники, морквяні мухи, гусениці озимої совки.
Хвороби: септоріоз, фомоз, бактеріоз, сіра, біла, чорна та червона гнилі.