ПРЯНІ ТРАВИ
Пряними називають рослини, частини яких мають яскравий і різною мірою стійкий аромат і смак. Їх додають у їжу невеликими порціями для покращення її смаку, а іноді й для того, щоб довше зберегти її свіжою.
Пряні рослини покращують апетит, сприяючи інтенсивнішому виділенню шлункового соку. Цю категорію рослин ділять на дві групи: класичні та місцеві прянощі. До класичних відносять рослини, які прийнято вживати по всьому світу, незалежно від того, де вони зазвичай виростають: ваніль, корицю, мускатний горіх, кайенський перець.
У місцях, віддалених від природного ареалу тієї чи іншої пряної рослини, його вживають у сухому чи консервованому вигляді. Місцеві прянощі, тобто ті, що ростуть у вашому регіоні, можна вживати як у сухому, так і у свіжому вигляді. Серед таких рослин у Європі найбільш популярні аніс, хрін, хміль, шафран, м'ята, кмин, петрушка, кріп, меліса, кардамон, естрагон, гірчиця, фенхель, каперси, коріандр, селера та багато інших.
Як приправи зазвичай використовують наземні органи пряних рослин - листя, стебла, квітки або нирки, але є і ті, у яких цінність представляє кореневище. Серед пряних рослин багато і тих, що мають лікувальні властивості.