ТОМАТИ
Смакові якості помідорів ми не будемо обговорювати в рамках даної теми - вони всім відомі і незаперечні. Помідори, безумовно, джерело великої кількості вітамінів, мінералів і корисних для організму речовин. До таких речовин відносяться зокрема винна, яблучна і лимонна кислоти. Помідори містять вітаміни A, B2, B6, PP, E, рідкісний вітамін К та інші. Крім вітамінів, помідори містять фруктозу, глюкозу, мінеральні солі, йод. А також магній, залізо, цинк, марганець, натрій.
Помідори містять потужний антиоксидант – лікопін, який має протиракову дію, запобігає мутації ДНК і зростання ракових клітин. За антиоксидантним властивостям лікопін перевершує вітаміни C і E, тому запобігає старінню організму та шкіри. Через великий вміст лікопіну помідори корисні не тільки для профілактики ракових, але і серцево-судинних захворювань.
Використовуючи плоди для профілактики захворювань, слід знати, що найбільша концентрація лікопіну спостерігається не в свіжих плодах, а тих, що зазнали теплової обробки - запечених, варених, в’ялених помідорах. При цьому концентрація лікопену тільки збільшується від довгого варіння. Ось чому можна говорити не тільки про користь помідорів в природному вигляді, але і про користь всіх продуктів, виготовлених з помідорів: томатної пасти, кетчупа, томатного соусу і соку. Медики рекомендують часто вживати ці продукти в їжу.
Як садити томати:
Посадка: посів насіння на розсаду – з середини до кінця березня, пересадка сіянців у ґрунт залежно від сорту – через 45-60 днів.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Ґрунт: пухкий, теплий, помірно вологий, багатий на органіку, нейтральної або слабкокислої реакції.
Попередники: гарні – морква, цибуля, капуста, огірки, кабачки, бобові культури; небажані – томати, картопля, перець, баклажани та інші пасльонові рослини.
Полив: регулярний, крапельний. Витрата – по 1 л води на рослину.
Підгортання: через 8-12 днів після висадки в ґрунт, після поливання, потім через 2,5-3 тижні після першого підгортання.
Пасинкування: через 3 тижні після висадки сіянців у ґрунт.
Мульчування: органічним матеріалом – травою, торфом або тирсою.
Підв’язування: до кілків або шпалер на рівні першого листка, потім на рівні другого грона, потім на рівні третього грона.
Підживлення: перше – через 10-12 днів після висадки розсади на грядку, друге – через два тижні після першого підживлення, а третє – через два тижні після другого.
Шкідники: совки, трипси, дротяники, слимаки, капустянки, галові нематоди та паросткові мухи.
Хвороби: фітофтороз, коричнева, бура, біла та чорна плямистості, біла, сіра, верхова та стеблова гнилі, вертицильоз, трахеомікоз, стрик, бактеріальний рак і вірусна мозаїка.