КАБАЧОК
Овоч багатий на вітаміни В1 і В2. Концентрація вітаміну С взагалі дивовижна - в 100 грамах - 17% від добової норми. Такий набір речовин допомагає організму боротися з різними інфекціями.
Також в кабачках багато калію, який відомий своїм сечогінним і жовчогінним ефектом. Саме тому овоч показаний людям, які страждають затримкою сечі і жовчі. Крім того, він допомагає при профілактиці серцево-судинних захворювань.
Зелені кабачки - перший продукт, який рекомендують дієтологи, якщо вам хочеться схуднути. Овоч містить багато води і мало калорій, до того ж володіє легкозасвоюваними вуглеводами. Жовті кабачки по набору вітамінів цілком можуть скласти конкуренцію моркви.
Насіння кабачків також не можна обійти стороною - високий відсоток вмісту Омега-3 допомагає привести в норму стан шкіри, волосся і нігтів.
Як садити кабачки:
Посадка: посів насіння в ґрунт – із початку травня до початку червня, посів насіння на розсаду – з початку квітня до початку травня, пересадка сіянців у ґрунт – у середньому через місяць після появи сходів, тобто в кінці травня або на початку червня.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Ґрунт: заправлений органічними добривами легкий суглинок чи чорнозем нейтральної або слабколужної реакції.
Попередники: гарні – горох, помідори, салат, петрушка, капуста, морква, редиска, цибуля, часник і сидерати; погані – всі гарбузові культури.
Полив: регулярний і рясний, у вечірній час: до того моменту, як листя зімкнеться – щоденний, після – один раз на 5-6 днів у прохолодну й похмуру погоду та один раз на 2-3 дні в спеку.
Підживлення: розчинами органічних добрив: через два тижні після пересадки сіянців у ґрунт, потім ще через тиждень, а третє – у період формування зав'язі. Перед внесенням розчинів ділянку поливають.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: слимаки, баштанна попелиця та білокрилки.
Хвороби: борошниста роса, чорна цвіль, бактеріоз, біла гниль, антракноз і прикоренева гниль.