ПАТИСОН
У молодому віці патисони найсмачніші та поживніші. Вони містяться від 4 до 12% сухих речовин, сирий білок, пектинові речовини, жири, цукор. Причому цукру в основному представлені у вигляді глюкози та фруктози, що підвищує їхню засвоюваність.
Патіссон є цінним джерелом мінеральних солей: калію, кальцію, фосфору. Є в них натрій, залізо, мідь, кобальт, молібден, титан, алюміній, літій, цинк та інші мікроелементи. Є й вітаміни В1, В2, у жовтих плодах є каротин і аскорбінова кислота. До речі вітаміну Е в них міститься більше, ніж у кабачках та гарбузі.
Завдяки низькій калорійності та високому вмісту клітковини патисони широко використовуються в дієтичному харчуванні. Вони нормалізують обмін речовин, запобігають захворюванням серцево-судинної системи, нирок і печінки. Патисони використовуються для профілактики та лікування атеросклерозу, гіпертонії та недокрів'я.
Як садити патисони:
Посадка: посів насіння в ґрунт – наприкінці травня, посів насіння на розсаду – у другу чи третю декаду квітня, висаджування розсади у ґрунт – наприкінці травня чи на початку червня.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Ґрунт: розсипчастий чорнозем або суглинок нейтральної реакції. Кислі ґрунти нейтралізують деревною золою.
Полив: до початку цвітіння – кожні 5-6 днів при витраті 6-8 л на м² ділянки, під час цвітіння та в період формування плодів – кожні 3-4 дні по 8-10 л на м².
Підживлення: як мінімум два рази за сезон: перед початком цвітіння та в період дозрівання плодів. Застосовують як мінеральні комплексні добрива, так і органічні розчин коров'яку (1:10) або курячого посліду (1:20).
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: совки та їх гусениці, баштанна попелиця, білокрилки, павутинні кліщі, капустянки, паросткові мухи, галові нематоди та слимаки.
Хвороби: чорна ніжка, фузаріоз, борошниста роса, пероноспороз, коренева, сіра та біла гнилі, вірусні хвороби (біла, зелена крапчаста мозаїка та звичайна мозаїка огірка), антракноз.