РЕДЬКА
У зимово-весняний період, коли багато овочів недоступні або не корисні, редька є одним з кращих джерел вітамінів і мінералів. Крім того, редька з медом — відомий протизастудний народний засіб.
Салат або сік з редьки, буряків і моркви відмінно допомагає при анемії. Редька допомагає стимулювати травлення, виводити зайву воду з організму, щоб уникнути набряків, а також очищає жовчні протоки.
Але варто пам'ятати, що при проблемах з шлунком і кишечником, а також захворюваннях підшлункової, нирок і серцево-судинної системи вживати редьку потрібно з великою обережністю, оскільки це може призвести до виникнення болю.
Як садити редьку:
Посадка: посів насіння ранніх сортів у відкритий ґрунт – після 25 квітня, посів насіння пізніх сортів – у середині червня.
Грунт: родючий, вологий, багатий на перегноєм суглинок слаболужної або нейтральної реакції. Кислі ґрунти перед посівом вапнують.
Полив: регулярний: ранні сорти поливають один раз на тиждень, пізні – рідше, всього – 3-4 рази за сезон. Витрата води - 10-12 л на кожен м ² грядки.
Підживлення: при необхідності ранні сорти підгодовують 2 рази азотними добривами: у стадії розгортання сім'ядольного листя і через тиждень після першого підживлення. Пізні сорти вимагають щотижневого підживлення поперемінно азотними добривами та повними мінеральними комплексами. Припиняють підживлення тижня за три до збирання врожаю.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: хрестоцвіті блішки, капустяні та городні совки, капустяні мухи, капустяні молі та білянки, стеблові нематоди та дротяники.
Хвороби: чорна ніжка, кіла, повстяна хвороба, борошниста роса, пероноспороз, біла гниль, біль.