БРУКВА
Овощ бруква – рослина холодостійка та посухостійка. Бруква доводиться родичкою таких культур, як ріпа, редька, редька, хрін, гірчиця, турнепс та всіх видів капусти. У перший рік зростання у брукви формується коренеплід та розетка з листя, а у другий – квітконоси та насіння. Стебло у рослини високе, облистнене, листя майже голі або опушені, ліроподібні, перистонадрізані. Усі наземні частини брюкви сизі. Квітки з жовтими пелюстками зібрані в кистевидне суцвіття, плід являє собою довгий, гладкий або горбкуватий стручок з темно-коричневим кулястим насінням. Форма коренеплодів в залежності від сорту може бути циліндричною, округло-плоскою, округлою або овальною, м'якуш – білою або різних відтінків жовтого кольору. За смаковими якостями брюква схожа на ріпу, але перевершує її за поживністю.Посадка: посів насіння на розсаду – на початку квітня, висаджування сіянців у ґрунт – зазвичай у середині травня.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Грунт: родючий супіщаний, окультурений торф'яний або суглинистий з pH 5,5-7,0 на ділянці з глибоким заляганням ґрунтових вод.
Полив: 3-5 разів за сезон при витраті на 1 м² ділянки 10 л води.
Підживлення: 1-а - гноївкою через 2 тижні після висадки розсади в грунт, 2-а - розчином повного мінерального добрива в період формування коренеплодів.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: паросткова муха, ріпаковий квіткоїд, слимаки, клопи, попелиця, вогнівка, блішки, весняна капустяна муха та бабануха.
Хвороби: білизна, повстяна хвороба, кіла, мозаїка, судинний бактеріоз та чорна ніжка.