ДАЙКОН
Дайкон рослина однорічна або дворічна. У процесі зростання у нього формується розетка з 12-40 сильно розсіченого листя і коренеплоди, більші, ніж у редьки, і досягають у масі від 600 г до 4 кг, хоча іноді зустрічаються плоди вагою до 20 кг. Крім того, вони більш соковиті та ніжні, без гострої гостроти. Дайкон має гарну лежкість, його з успіхом вирощують в умовах середньої смуги. Вегетативний період у дайкону в залежності від сорту від 40 до 200 днів. Дайкон є родичем таких рослин, як капуста, редиска, ріпа та інших, менш відомих представників хрестоцвітих. В останні роки завдяки своїй невибагливості та високій урожайності ця рослина стала майже так само популярно серед городників, як звичні для нас коренеплоди морква та буряк.Вирощування дайкону:
Посадка: посів насіння у відкритий ґрунт – у липні чи серпні; посів насіння на розсаду – у другій половині березня, висаджування сіянців у город – у стадії формування двох пар справжнього листя.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Грунт: пухкі, супіщані та легкосуглинисті ґрунти нейтральної реакції на ділянках з глибоким заляганням ґрунтових вод.
Полив: регулярний та достатній: ґрунт на ділянці потрібно весь час підтримувати у вологому стані. Перший полив - після появи сходів, потім ґрунт зволожують один раз на п'ять днів, а в посушливий час навіть частіше.
Підживлення: двічі в період вегетації: у фазі формування 4-5 листків – розчином 3 ложок Азофоски у 10 л води, у період формування коренеплодів – розчином однієї ложки суперфосфату та двох ложок калійної солі у 10 л води.
Розмноження: насіннєве – розсадне та безрозсадне.
Шкідники: хрестоцвіті блішки, совки городні, паросткові та весняні капустяні мухи, ріпакові клопи та квіткоїди, слимаки, капустяні клопи, попелиця та вогнівки.
Хвороби: кіла, чорна ніжка, судинний бактеріоз, мозаїка та повстяна хвороба.