БУРЯК
Корінь буряків, так званий коренеплід – соковитий, товстий та м'ясистий. У більшості сортів він при зростанні в ґрунті не повністю занурений у землю, а трохи виступає над поверхнею. У перший рік росту буряк, як і морква, розвиває тільки розетку крупного, голого, яйцеподібного, прикореневого листя на довгих черешках, а також коренеплід. Іноді до кінця першого року, але зазвичай на другій з середини розетки з'являється прямостояче, сильногіллясте, грановане стебло, що досягає від півметра до метра у висоту, з дрібним черговим, майже сидячим листям, в пазухах яких з'являються пучки маленьких, неяскравих, теж сидячих квіток, складених у складні колосся. Плід буряка - стиснене однонасіннє. Різноманітні корисні властивості буряків, зумовлені наявністю в коренеплодах органічних кислот, заліза та клітковини. Через це буряки часто використовують у дієтах при лікуванні гіпертонії, нирковокам'яної хвороби, діабету, цинги та інших захворювань. Велику цілющу силу має свіжий буряковий сік.Вирощування буряка
Посадка: посів насіння в ґрунт здійснюють під зиму або навесні, коли повітря прогріється до 8-10 ˚C. Ранні сорти сіють на розсаду у квітні, а пересаджують сіянці у ґрунт через три місяці – на початку або в середині травня.
Освітлення: яскраве сонячне світло.
Грунт: торфовища, суглинки, середньосуглинисті чорноземи нейтральної або слаболужної реакції. Не можна вирощувати моркву в ґрунті, в який вносився свіжий гній або компост.
Попередники:
Небажані: морква, буряк, мангольд, картопля, всі види капусти та інші хрестоцвіті культури.
Хороші: зернові та бобові культури, баклажани, огірки, томати, цибуля, перець.
Полив: регулярний (3-4 рази за сезон), відразу ж як просохне верхній шар ґрунту, в суху погоду – рясний. Найкращий спосіб – дощування. Витрата води на 1 м ² ділянки – 20-30 л. За три тижні до збирання полив припиняють.
Підживлення: після першого проріджування – розчином пташиного посліду (1:12) або коров'яку (1:18), витрачаючи на кожні 10 м² ділянки по 12 л добрива. Коли бадилля буряків зімкнеться, по грядках розсипають золу з розрахунку 1 склянку на 1,5 м², після чого ділянку обов'язково поливають.
Розмноження: насіннєве.
Шкідники: мініруючі та бурякові мухи, попелиця, совки, блішки та щитоноски.
Хвороби: червона гнилизна (або повстяна хвороба), фузаріоз (або бура гнилизна), корнієд, пероноспороз, церкоспороз, фомоз.