Кошик
282 відгуків
https://svetlyachok-vam.com.ua/
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0016:00
  • Вівторок
    07:0021:00
  • Середа
    07:0021:00
  • Четвер
    07:0021:00
  • Пʼятниця
    07:0021:00
  • Субота
    09:0018:00
  • Неділя
    09:0016:00
Контакти
+380955408070
Viber
+380731857682
+380980105946
Агро-магазин "СВЕТЛЯЧОК В.А.М."
Хворостяний Андрей Дмитриевич
УкраїнаКиївська областьОбухівул. Мира 5-а
andreykfo@ukr.net
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
+380955408070
+380731857682
+380980105946

Насіння кукурудзи цукрової

Кукурудза (лат. Zea) — рід рослин відділу квіткові, класу однодольні, порядку злакоцветные, сімейства злаки.

Походження слова "кукурудза" мовознавці трактують по-різному. В російську мову слово прийшло з південно-сходу Європи, і, на думку вчених, має ставлення до румунського слова cucuruz , що означає "ялинова шишка", або турецькому kokoros (стебло кукурудзи). За іншою версією кукурудзою стали називати злак, зерна якого кидали домашньої птиці, підкликаючи її звуками kukuru. Часто кукурудзу називають маїс — ім'я, дане злаку Христофором Колумбом, який написав рослина, як mahiz — "сім'я, що створює колос". Кукурудза також відома під назвою "початок" і "турецьке пшоно".

Кукурудза — трав'янистий однорічник злак, який досягає 3 метри у висоту, в рідкісних випадках висота кукурудзи може становити 6-7 метрів. Коренева система кукурудзи, що складається з мочки вуха та придаткових коренів, відмінно розвивається і проникає вглиб землі до 1,5 метрів. На перших міжвузлях іноді утворюються опорні корені, що поглинають поживні речовини з повітря.

Поодинокі прямі стебла кукурудзи діаметром до 7 см на відміну від інших злакових рослин не мають внутрішньої порожнини, а містять пухку паренхіму. На рослині утворюються великі листя, виростають у довжину до 1 метра при ширині 10 див.

Кукурудза, як будь-однодомна рослина, наділена одностатевими квітками. Чоловічі квітки розташовуються на верхівках пагонів рослини. Жіночі квітки з'єднані в суцвіття-початки, зростаючі в листових пазухах.

Як правило, на одному стеблі кукурудзи утворюється не більше 2 качанів, але у кущистих різновидів рослини їх може бути більше. Зрілий качан кукурудзи виростає до 4-50 см в довжину і має окружність до 10 см. Вага качана кукурудзи варіюється від 30 до 500 грам. Кожен качан щільно покритий листоподібними обвертками.

що Переноситься вітром пилок з тичинкових квіток кукурудзи осідає на рильцях жіночих ниткоподібних стовпчиків, що виходять пучком з-під обгорток. Після запилення починається розвиток плодів-зернівок. Зерна кукурудзи ростуть щільно один до одного і розташовуються на стрижень качана. Один кукурудзяний качан може містити до тисячі зерен круглої або трохи подовженою форми. Більшу частину сортів кукурудзи відрізняє жовтого забарвлення зерна, але деякі мають зернівку червоного, синього, фіолетового, а також чорного кольору.

Кукурудза родом з Гватемали і Південної Мексики. В наші дні злак поширився по всьому світу, але лідерство по масштабного вирощування займають США, Бразилія і Китай. У десятку країн-лідерів, де вирощують кукурудзу, також увійшли Мексика, Аргентина, Індія, Південна Африка, Франція і Україна.

Єдиним представником роду Кукурудза, вирощуваних в культурі, вважається кукурудза цукрова, вона ж маїс (лат.  Zea mays ssp. Mays або Zea saccharata).

Крім цукрової кукурудзи рід підрозділяється на 4 види:

  • Zea diploperennis;
  • Zea luxurians;
  • Zea nicaraguensis;
  • Zea perennis.

І 4 підвиди Zea mays, що ростуть в дикій природі:

  • Zea mays ssp. mexicana;
  • Zea mays ssp. parviglumis;
  • Zea mays Huehuetenangensis;
  • Zea mays ssp.

Сучасна класифікація налічує 10 ботанічних груп, що відрізняються формоутворенням і будовою плоду.

  • Кукурудза цукрова (лат. Zea mays saccharata, Zea mays sspmays) (анг. Sweet corn)— поширена, улюблена агрономами різновид кукурудзи, яку вирощують у всьому світі, крім Антарктиди. Кущисті рослини утворюють кілька качанів, а виведені сорти кукурудзи відрізняються зернами самих різних забарвлень. Визріла, напівпрозора зернівка кукурудзи, що складається з рогоподібних запасающей тканини, містить мінімум крохмалю і велику кількість цукрів. Цей злак вирощують для промислової консервації, вилки придатні для відварювання.
  • Зубовидна кукурудза (лат. Zea mays indentata) (анг. Dent corn) дала життя багатьом врожайним пізньостиглі сорти. Рослини малооблиственные, відрізняються сильнорослою стеблом, масивними качанами і утворенням великої кількості повітряних коренів. Під час дозрівання кукурудзи на великих подовжених зернах з'являється характерна вм'ятина, завдяки чому зерно стає схожим на зуб. Сортова група, отримана від зубовидної кукурудзи, культивується в Америці як кормову рослину. Зерна кукурудзи використовуються для виробництва борошна, крупи і спирту.
  • Кремениста кукурудза (індійська кукурудза) (лат. Zea mays indurata) (анг. Flint corn) — перший вид кукурудзи, вивезений з Америки. Успішно вирощується в усьому світі і має саме широке поширення з усіх представників роду. Круглі, зморшкуваті зерна кукурудзи можуть бути жовтого або білого кольору і на 70-83% складаються з отверділого крохмалю. Для сортового різноманіття характерні скоростиглість і висока врожайність. Найбільш затребувані сорти кукурудзи, виведені шляхом гібридизації з зубовидної кукурудзою. Кремнистую кукурудзу вирощують переважно на зерно, а також для виробництва кукурудзяних паличок і пластівців.
  • Крохмалиста кукурудза (борошниста, м'яка кукурудза) (лат. Zea mays amylacea)(анг. Flour corn) — найстаріший представник роду, що відрізняється невеликими, густо облиственими, розлогими формами рослин. Великі зерна кукурудзи круглої форми, з опуклою верхівкою мають рівну, матову оболонку. Зерно містить понад 80% крохмалю. Росте кукурудза крохмалиста тільки в Південній Америці та на півдні північноамериканського континенту, вирощують її для виробництва крохмалю, борошна, спирту та патоки.
  • Восковидная кукурудза (лат. Zea mays ceratina) (анг. Waxy corn) — група видозмінених зубовидных північноамериканських гібридів, відрізняється двошарової запасающей тканиною: твердої, матовою зовнішньою частиною, що нагадує віск і борошнистим серединним шаром, що складається з клейкого амілопектину. Група володіє дуже обмеженим ареалом і невеликою кількістю сортів. У Китаї восковидная кукурудза користується особливою популярністю.
  • Кукурудза лопається (лат. Zea mays everta) (анг. Popcorn) — група, представлена розлогими, облиственими рослинами, що утворюють кілька дрібних качанів, заповнених маленькими зернятками. Зерно рівне і глянсове. Сорти кукурудзи поділяються на 2 підгрупи:
    • Перлова кукурудза: має верхівку зерна у формі дзьоба і за смаком нагадує перловку;
    • Рисова кукурудза: має круглим верхом і смаком рисового борошна.
  • Сортовое многообразие отличает разнообразная цветовая гамма. Зерна кукурузы могут быть желтыми, белыми, красными, синими, а также встречаются сорта с рябой окраской зерен.

    Зерна всех сортов кукурузы лопаются при нагревании, благодаря чему лопающаяся кукуруза имеет такое название и используется для приготовления попкорна. В зернах обнаружено около 16% белка, в связи с чем разновидность нашла широкое применение при изготовлении крупы и кукурузных хлопьев. Изначально лопающуюся кукурузу начали возделывать в Америке, а затем сорта быстро распространились по всему земному шару.

  • Напівзубовидної кукурудза (лат. Zea mays semidentata) (анг. Semident corn) отримана шляхом схрещування представників кременистої і зубовидної групи і іноді називається полукремнистой. Сорти цього виду кукурудзи мають широке застосування в харчовій промисловості.
  • плівчаста Кукурудза (лат. Zea mays tunicata) (анг. Pod corn) відрізняється інтенсивним розростанням колоскових лусочок, густо покривають зрілі зернятка. Група не представляє харчової цінності. За деякими твердженнями, плівчаста кукурудза використовується в ритуальних обрядах індіанців.
  • Крахмалисто-цукрова кукурудза (лат. Zea mays amyleosaccharata) не представляє промислового інтересу, а зерна кукурудзи практично повністю складаються з борошнистого запасаючих речовини.
  • Японська ряболиста кукурудза (лат. Zea mays japonica(анг. Striped maize) в основному використовується в декоративних цілях, так як має досить ефектний зовнішній вигляд. Стебло пряме, малокустистый, висотою від 1 до 2 метрів. Листя кукурудзи досить розлогі, пониклі, пофарбовані різнокольоровими поздовжніми смугами, розташованими на зеленому тлі. Колір смуг багатогранний і варіюється від білого і жовтого до рожевого і яскраво-червоного. Качани мініатюрні, зерно іноді з пурпурним або вишневим відтінком, у стадії молочної стиглості володіє непоганими смаковими якостями. Японська кукурудза широко використовується в ландшафтному дизайні в якості декоративних «живих» огорож.
  •