Кошик
282 відгуків
https://svetlyachok-vam.com.ua/
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0016:00
  • Вівторок
    07:0021:00
  • Середа
    07:0021:00
  • Четвер
    07:0021:00
  • Пʼятниця
    07:0021:00
  • Субота
    09:0018:00
  • Неділя
    09:0016:00
Контакти
+380955408070
Viber
+380731857682
+380980105946
Агро-магазин "СВЕТЛЯЧОК В.А.М."
Хворостяний Андрей Дмитриевич
УкраїнаКиївська областьОбухівул. Мира 5-а
andreykfo@ukr.net
Наявність документів
Знак Наявність документів означає, що компанія завантажила свідоцтво про державну реєстрацію для підтвердження свого юридичного статусу компанії або фізичної особи-підприємця.
+380955408070
+380731857682
+380980105946

Насіння кавуна

Кавун – плід без «слабких» місць: він відрізняється не тільки чудовими смаковими якостями, але і своїми цілющими властивостями

Кавун – назву однойменного рослини і плодів. Батьківщиною кавуна вважається Південна Африка, а претендують на цю роль дві країни – Бразилія і Парагвай, де його й можна виявити в дикому вигляді. Немає точної інформації про те, яким чином і коли кавун з'явився на інших континентах, але відомо, що вже в Давньому Єгипті люди знали і обробляли цю культуру. У Західну Європу кавуни потрапили в часи хрестових походів. В наші дні кавун культивується у більшості країн світу (існує понад 1200 різновидів кавуна, які вирощуються в 96 країнах світу), але найбільшого поширення ця культура отримала в Китаї, а також у Туреччині, країнах Америки, Україні, Росії та Узбекистані.

1 2

Кавун виглядає як велика тиквіна, кулястої, овальної або циліндричної форми, покритий щільною корою товщиною 4-15 мм Кора найчастіше темно зеленого кольору, але зустрічаються сорти з білою та жовтою шкіркою, часто на шкірці присутній візерунок – у вигляді смужок або одного, рідше декількох великих плям світлих відтінків. М'якоть стиглого кавуна – ніжна і солодка на смак, частіше червона (але зустрічаються сорти з м'якоттю білого або жовтого кольорів) і містить велику кількість насіння. Вага окремих плодів може переступити відмітку більше 20 кг. У їжу, кавуни найчастіше вживаються в свіжому вигляді, ще їх маринують, а в харчовій промисловості з них отримують цукати.

Склад

У 100 г кавуна міститься:

  • Вода – 89 г
  • Білки - 0.7 г
  • Жири - 0.2 г
  • Вуглеводи – 10.9 г (в т. ч. моно - і дисахариди – 8.7 м, крохмаль – 0.1 м)
  • Клітковина - 0.5 г
  • Пектин – 0.6 г
  • Органічні кислоти - 0.12 г
  • Зола - 0.6 г

Вітаміни:

  • Вітамін А  – 0.1 мг
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) - 7 мг
  • Вітамін В1 (тіамін) - 0.04 мг
  • Вітамін В2 (рибофлавін) - 0.03 мг
  • Ніацин (вітамін РР) - 0.24 мг
  • Фолієва кислота – 8 мкг

Макроелементи:

  • Калій – 64 мг
  • Кальцій – 14 мг
  • Магній – 224 мг
  • Натрій – 16 мг
  • Фосфор  – 7 мг

Мікроелементи:

  • Залізо – 1000 мкг
  • Йод – 2 мкг
  • Кобальт – 2 мкг
  • Марганець  – 35 мкг
  • Мідь - 47 мкг
  • Цинк - 90 мкг
  • Фтор - 20 мкг

Калорійність

У 100 г кавуна в середньому міститься близько 38 ккал.

Корисні властивості кавуна

Кавун є одним з визнаних лідерів за змістом лікопену - дуже сильного антиоксиданту, який допомагає при лікуванні чоловічого безпліддя. Кавуни ефективні при анемії, так як стимулюють процеси кровотворення. Також кавуни корисні при подагрі, артриті, атеросклерозі, ревматизмі, гастриті, хвороби Боткіна, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, хворобах печінки і жовчного міхура, гіпертонії, вадах серця, носових кровотечах і надлишковій вазі.

Сік і м'якоть кавуна - дуже ефективний сечогінний і жовчогінний засіб. Крім того м'якоть кавуна містить ніжні харчові волокна, які знижують рівень «поганого» холестерину в організмі, а його сік чудово очищає печінку і нирки від шлаків, сприяє розчиненню солей, запобігає утворенню піску і каменів і чудово втамовує спрагу і допомагає при запорах.

Увага!

Не варто захоплюватися кавунами людям, хворим на цукровий діабет, а також страждають від ожиріння, так як в цих випадках можна легко «проскочити» безпечний добовий поріг споживання цукру.

Як вибрати кавун

Чим більше «ранній» кавун, тим вище ймовірність того, що в ньому можуть міститися нітрати. Щоб максимально убезпечитися від покупки нітратного кавуна виконайте наступні дії:

  • сожмите арбуз, в случае если он не трещит, хотя по всем признакам спелый, то, скорее всего, созревал он не "естественным" образом
  • отрежьте кусочек арбуза и опустите его в стакан с водой: арбуз с нитратами окрасит воду в красный или розовый цвет, тогда как натуральный арбуз лишь сделает воду немного мутной

Имейте в виду что в «сезон» (начинается с середины августа) риск купить опасный арбуз значительно снижается, но и в это время постарайтесь быть внимательными!

Автор: Александр Кузнецов

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb.com.ua обов'язкова!