77 ₴/кг
Показати оптові ціниСлов'янка — український столовий сорт картоплі (Solanum tuberosum) середнього терміну дозрівання. Виведено фахівцями Інституту картоплі української Академії Аграрних Наук.
Адаптується до різних кліматичних умов і ґрунтів, вимагає підвищеної кількості добрив. Один із найпопулярніших сортів на території України.
Від появи повних відходів до збирання врожаю проходить 100-120 днів, залежно від регіону вирощування та поживного складу ґрунту.
Рослина висока, проміжного типу. Головний устілка напівпрямостійкий, бічні помірно гребісні, з великою кількістю зеленої маси. Листя маленькі, відкритого типу, темно-зеленого забарвлення, зі слабкою хвилястистю по краях. Віночок середнього розміру, фіолетово-блакитного кольору. Ягід у сорту утворюється мало.
В одному гнізді формується 7-15 великих вирівнянних бульбнеплодів із середньою масою 91-180 грамів, деякі екземпляри можуть досягати 250 грамів і навіть більше, водночас це явище досить часто. Полуни Слов'янки овальної подовженої форми, іноді неправильної. Шкірка частково червоного кольору, швидше її можна схарактеризувати як світло-рожеву з фіолетовим відтінком, на деяких ділянках клубнеплода можуть промацувати й «вицвілі» до майже бежевого кольору ділянки. М'якоть картоплі на зрізі має кремове забарвлення.
Товарна врожайність на гарному рівні. За підсумками державних випробувань, вона склала 181-334 ц/га, що можна порівняти зі стандартом Лугівської та на 83 ц/га вище показників Аспія. Максимальна кількість була отримана в Курській зоні — з одного гектара зібрали 392 ценцентера клубнів, на 197 ц/га більше встановленого стандарту. Товарність на дуже високому рівні — 88-99%. Легкість також чудова — 95%.
Смакові якості сорту дуже гарні. Клубнеплоди середньо розваристі, під час термічного оброблення не втрачають свою форму, а також колір, завдяки чому в готовому вигляді мають привабливий вигляд. Найкраще вони підійдуть для смаження, і в фритюрі, зокрема, фарширування, варіння, запікання, приготування супів, салатів і овочевих сумішей. Для пюре цей різновид не особливо годиться. М'якоть має нормальну консистенцію, не водяниста та не суха, у смаку є слабкі солодкуваті нотки. Вміст крохмалю 11,1-13,4%.
Слов'янка може рости на найрізноманітніших ґрунтах у різних кліматичних умовах, проте гарну врожайність у незвичних для неї регіонах можна домогтися тільки за допомогою грамотної агротехніки. Рослини дуже чутливі до поживного та мінерального складу ґрунту, тобто на бідних ґрунтах без підвищених доз добрив не обійтися. Варто задуматися, чи варто вирощувати саме цю картоплю на ділянці з недостатньо родючим ґрунтом, чи все ж вибрати іншу, більш пристосовану до таких умов вирощування.
Щодо агротехніки, у цьому плані різновид досить простий. Рослини не вимагають надмірного догляду, але добре відгукується на такі стандартні заходи, як окучування, розпушування ґрунту, прополювання бур'янів, профілактичне оброблення від шкідників і хвороб, підживлення та поливи. Про добрива ми вжеболіли, а ось що стосується зрошення — воно має бути рясним. Особливо важливо не допускати пересихання ґрунту, та й перезволоження теж. Треба також згадати про важливість підтримки севооборту та своєчасного оновлення насіного матеріалу.
Картопля має стійкість до золотистої цистоутворювальної нематоди, збудника раку. За даними оригінатора, стійкий до вірусу скручування листя, зморщок і смужчастої мозаїки. Слов'янка є одним із найкращих, найсмачніших українських сортів. городники люблять його насамперед за прекрасні смакові якості, чудовий товарний вигляд, а також за досить високу врожайність, чудову лежкість, стійкість до багатьох захворювань. Але для досягнення гарних результатів потрібна правильна грамотна агротехніка, тому картоплі-початківцям краще вибрати інший різновид для вирощування.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Культура | Картопля |
Тип продукції | Посадковий |
Сорт/Гібрид | Слов'янка |
Класс семян | 1-й клас |
ГМО | Ні |
Група стиглості | Середньостигла |
Колір плоду | Червоний |