300 ₴/кг
Показати оптові ціниУВАГА!!! - В одному кілограмів в середньому 50 - 80шт зубків
Ця дивовижна культура викликає інтерес і суперечки не тільки у початківців, але й у досвідчених городників. В першу чергу, з'являються питання до правильної назви. З існуючих варіантів: єгипетський цибулю, іспанська часник, причесночный цибулю, рокамболь, слонячий часник і т. п. самим достовірним є все ж слонячий часник. В країнах Західної Європи він відомий як рокамболь. Незвично великі розміри, невибагливі у вирощуванні і оригінальний смак сприяють все більшому поширенню цього овочевого рослини на наших присадибних ділянках та городах.
Слонячий часник (Elephant Garlic) – трав'яниста багаторічна рослина сімейства Цибулевих. По суті, це рослина – похідне від цибулі-порею, володіє ароматом часнику і більш м'яким і ніжним, ніж у нього, смаком. Хоча в наших краях слонячий часник ще знаходиться в категорії делікатесів, на Американському континенті він давно перетворився на улюблене і доступне страву. Найпростіший рецепт – це запечені часточки слонячого часнику, намазані разом з маслом на тости.
Крім цінних харчових, смакових та дієтичних якостей слід відзначити і цілющі властивості цієї культури. Хоча за кількістю ефірних масел і фітонцидів слонячий часник трохи поступається часнику звичайного, його антисептичні та антиоксидантні властивості добре відомі. Він містить також вітаміни (А, В, С, D), мікроелементи (калій, кальцій, натрій, цинк, фтор, залізо, магній тощо), а також кремнієву і фосфорну кислоту, завдяки чому успішно застосовується в якості профілактичного засобу при вірусних інфекціях, атеросклерозі, гіпертонії і різних онкозахворюваннях.
Вирощувати слонячий часник можна і як озиму форму, і як яру. Практика доводить, що культура відноситься до морозостійким, а врожаї у рослин, посаджених у передзимовий період, значно перевершують отримані при весняної висадки. Слонячий часник воліє теплі і сонячні ділянки з родючим, добре збагачені органікою, пухкої грунтом з рН 6,5 – 7,5. Важкі ґрунти розпушують шляхом структурування їх піском або торфом (в цьому випадку зайву кислотність нейтралізують додаванням вапна). Негативно впливають на розвиток слонячого часнику недолік вологи, азоту і затіненість (навіть незначна). В якості кращих попередників визначені такі культури, як капуста, огірки, кабачки, гарбуз, бобові і, звичайно ж, сидерати. А ось ділянки після картоплі, часнику або цибулі не слід використовувати як грядки для слонячого часнику.
Це рослина дуже вимоглива до наявності органічних добрив і вологолюбна, тому грунт на ділянці для його посадки попередньо добре розпушують і збагачують компостом, золою, перегноєм. Якщо посадка планується навесні, то грядки восени перекопують на глибину не менше 20 см і вносять у грунт гній або перегній з розрахунку по піввідра на 1 м2.
Розмножується слонячий часник зубками або ж цибулинами-дітками, які утворюються поруч з денцем цибулини і кореневою системою рослини (як правило, при підзимового посадці), а також під покривною оболонкою. У разі розмноження маленькими цибулинками, формується головка з одним великим зубком (однозубка), схожа на звичайну цибулину, яка на наступний рік дасть при належному догляді велику головку з 5 – 7 зубками. Висаджують цибулини в грунт на глибину до 4 см, контролюючи при цьому достатню зволоженість грунту. Розсортоване за величиною посадковий матеріал готують заздалегідь, помістивши його на ніч в слабкий розчин марганцівки. Зубки і цибулинки попередньо очищають від сухої оболонки і залишків денця цибулини, так як вони будуть перешкоджати проростання кореневої системи. Розміщують зубки в ґрунті на глибині 5 – 8 див.
Осуществляют посадку слоновьего чеснока на грядках в рядки с расстоянием между ними 30 см, чтобы удобно было рыхлить почву и пропалывать сорняки. Между самими растениями в ряду следует соблюдать дистанцию в 15 – 20 см, так как их надземная часть (листья и стрелка) имеет довольно внушительные размеры и может вырастать в высоту до 1 м и более, в зависимости от климатических условий. Важно, чтобы при посадке верхний слой почвы 3 – 5 см был достаточно увлажненным, в сухом грунте чеснок не прорастет. Одна з особливостей цієї культури – формування однозубки і дострокове завершення вегетаційного періоду при несприятливих умовах (нестачі сонячного освітлення, вологи або низької поживності грунту).
Вегетационный период слоновьего чеснока составляет 110 – 120 дней. В течение этого времени следует заботиться о регулярном поливе и рыхлении грядок, очищать их от сорняков и вовремя вносить удобрения (азотные в первой половине вегетации и калийно-фосфорные – в период формирования луковиц). Бледность листьев растения – верный признак нехватки полезных веществ. Для сокращения количества поливов в жаркое время применяют мульчирование почвы на грядках соломой, компостом, опилками и др. С наступлением поры цветения растение выбрасывает стрелку-цветонос, увенчанную красивым, шарообразным, фиолетовым соцветием. По этому поводу есть мнение о том, что удалять ее не следует, так как это будет способствовать отделению луковичек-деток и самостоятельному их прорастанию, в результате чего произойдет засорение участка этой культурой. Еще один факт в пользу сохранения цветоноса – это отсутствие какого-либо влияния на урожайность растения (величину луковицы) в случае удаления стрелки.
Сбор урожая начинают, когда желтеют и засыхают нижние, а затем постепенно увядают и верхние листья растений. Зубчики слоновьего чеснока очень сочные, из-за чего повреждения их уменьшают сроки хранения, поэтому при уборке его следует избегать травмирования головок, чтобы урожай сохранился как можно дольше. Собранный чеснок вместе с листьями связывают небольшими пучками и оставляют для просушки в сухом, затененном и хорошо вентилируемом месте. Для удобства хранения практикуют способ плетения венков (как у лука) из высохшей ботвы (вместе с луковицами). Либо же складывают головки в коробку. При комнатной температуре слоновий лук может храниться 4-6 и более месяцев.
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Часник |
Тип продукції | Посадковий |
Сорт/Гібрид | Рокамболь |
Група стиглості | Середньостигла |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Країна виробник | Україна |