350 ₴/кг
Показати оптові ціниУВАГА!!! - В одному кілограмі в середньому 25 шт. однозубки
Ця дивовижна культура викликає цікавість і суперечки не тільки в початківців, а й у досвідчених овочеводів. Насамперед з'являються питання до її правильної назви. З наявних варіантів: єгипетська цибуля, іспанський часник, зачісночна цибуля, рокамболь, слоновий часник тощо. найдостовірнішим є все ж слоновий часник. У країнах Західної Європи він відомий як рокамболь. Незвичайно великі розміри, невибагливість у вирощуванні й оригінальний смак сприяють дедалі більшому поширенню цієї овочевої рослини на наших присадибних ділянках і городах.
Слоновий часник (Elephant Garlic) — трав'яниста багаторічна рослина родини цибулевих. По суті, ця рослина — похідна від цибулі-порея, що має аромат часнику та м'якший і ніжніший, ніж у нього, смак. Хоча в наших краях слоновий часник ще є в категорії делікатесів, на Американському континенті він давно перетворився на улюблені та доступні страви. Найпростіший рецепт — це запечені часточки слонового часнику, намащені разом з олією на тости.
Крім цінних харчових, смакових і дієтичних якостей, треба зазначити й цілющі властивості цієї культури. Хоча за кількістю ефірних олій і фітонцидів слоновий часник трохи поступається часнику звичайному, його антисептичні й антиоксидантні властивості добре відомі. Містить він також вітаміни (А, В, С, D), мікроелементи (калій, кальцій, натрій, цинк, фтор, залізо, магній та ін.), а також кремнієву та фосфорну кислоту, завдяки чому успішно застосовується як профілактичний засіб у разі вірусних інфекцій, атеросклерозу, гіпертонії та різних онкозахворювань.
Вирощувати слоновий часник можна і як озиму форму, і як ярову. Практика доводить, що культура належить до морозостійких, а вирощування у рослин, посаджених у передзимовий період, набагато перевершують отримані під час весняної висадки. Слоновий часник віддає перевагу теплим і сонячним ділянкам із родючою, добре збагаченою органікою, пухким ґрунтом з pH 6,5-7,5. Важкі ґрунти розпушують за допомогою структурування їх піском або торфом (у цьому разі зайву кислотність нейтралізують додаванням вапна). Негативно впливають на розвиток слонового часнику брак вологи, азоту та затінність (навіть незначна). Як найкращі попередники визначені культури, як капуста, огірки, кабачки, гарбуз, бобові та, звичайно ж, сидерати. А ось ділянки після картоплі, часнику або цибулі не треба використовувати як грядки для слонового часнику.
Ця рослина дуже вимоглива до наявності органічних добрив і вологолюбно, тому ґрунт на ділянці для її посадки попередньо добре пухлять і збагачують компостом, золом, перегній. Якщо посадка запланована навесні, то грядки перекачують восени на глибину не менш ніж 20 см і вносять у ґрунт гній або перегінний із розрахунку по піввідру на 1 м2.
Розмножується слоновий часник зубками або ж цибулинами-дитяками, які утворюються поруч із денкою цибулини та кореневою системою рослини (зазвичай під час підзимової посадки), а також під покривною оболонкою. У разі розмноження маленькими луковичками, формується головка з одним великим зубком (однозубка), схожа на звичайну цибулину, яка на наступний рік дасть у разі належного догляду велику головку з 5-7 зубками. Висаджують луковички в ґрунт на глибину до 4 см, контролюючи водночас достатню зволоженість ґрунту. Розсортований за величиною посадковий матеріал готують заздалегідь, помістивши його на ніч у слабкий розчин марганцовки. Зубки та луковички попередньо очищають від сухої оболонки та залишків часточки цибулини, позаяк вони перешкоджатимуть проростанню кореневої системи. Розміщують зубки в ґрунті на глибині 5-8 см.
Здійснюють посадку слонового часнику на грядках у рядки з відстанню між ними 30 см, щоб зручно було розпушувати ґрунт і зникати бур'яни. Між самими рослинами в низці треба дотримуватися дистанції 15-20 см, позаяк їхня надземна частина (листя і стрілка) має досить великі розміри та може виростати заввишки до 1 м і більше, залежно від кліматичних умов. Важливо, щоб під час саджання верхній шар ґрунту 3-5 см був досить зволоженим, у сухому ґрунті часник не проросте. Одна з особливостей цієї культури — формування однозубки та дострокове завершення вегетаційного періоду за несприятливих умов (недостатня кількість сонячного освітлення, вологи або низької поживності ґрунту).
Вегетаційний період слонового часнику становить 110-120 днів. Упродовж цього часу треба піклуватися про регулярне поливання та пухкість грядок, очищати їх від бур'янів і вчасно вносити добрива (азотні в першій половині вегетації та калійно-фосфорні — у період формування цибулин). Близькість листя рослини — певна ознака браку корисних речовин. Для скорочення кількості поливів у спекотну пору застосовують мульчування ґрунту на грядках соломою, компостом, тирсою та ін. З настанням пори цвітіння рослина викидає стрілку-квітонос, увінчану красивим, кулястим, фіолетовим суцвіттям. З цього приводу є думка про те, що видаляти її не треба, оскільки це сприятиме відділенню луковичок-дитяків і самостійному їх проростанню, унаслідок чого відбудеться засмічення ділянки цієї культури. Ще один факт на користь збереження квітоноса — це те, що немає жодного впливу на врожайність рослини (величину цибулини) у разі видалення стрілки.
Збір врожаю починають, коли жовтіють і засихають нижні, а потім поступово в'януть і верхнє листя рослин. Зубчики слонового часнику дуже соковиті, через що пошкодження їх зменшують терміни зберігання, тому під час прибирання його треба уникати травмування головок, щоб урожай зберігся якомога довше. Зібраний часник разом із листям зв'язують невеликими пучками та залишають для просушування в сухому, затіненому та добре вентильованому місці. Для зручності зберігання практикують спосіб плетіння вінків (як у цибулі) з висохлої ботви (разом з цибулинами). Або ж складають головки в коробку. За кімнатної температури слоновий лук може зберігатися 4-6 і більше місяців.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Культура | Часник |
Тип продукції | Посадковий |
Ґатунок/Гібрид | Рокамболь |
Класс семян | Еліта |
ГМО | False |
Группа спелости | Середньостигла |