8,80 ₴
Показати оптові ціниМінімальна сума замовлення на сайті — 50 грн
Среднеранний двулетний сорт. У перший рік утворює вертикальну розетку листя й коренеплод завдовжки до 20 см, діаметром 3-5 см. Осін'ю коренеплоди викопують, закладаються на зберігання в підвали. У міру потреби дістають і висаджують на виганяння.
Загальна інформація:
• ця культура відбулася наприкінці XIX століття від коренеплідного цикорію (Cichorium intybus), коренеплоди якого використовуються в кавовій промисловості для отримання екстрактів і високоякісних спиртів. Назва «Witloof» — вітлуф перекладається з фламандського як «білий лист»;
• широко поширений у європейських країнах, у нашій країні ця культура порівняно нова;
• у кічанчиках вітлуфа містяться білки (1%), жири (0,1%), вуглеводи (3%), мінеральні солі калію, кальцію, фосфору, натрію та заліза. Листя містить каротин. До 20% загальної кількості вуглеводів припадає на легкозасвоюваний інулін;
• на смак кочанчики злегка гіркуваті, у їжу їх вживають сирими, вареними та тушкованими
Почва:
pH: в межах 6,5-7,2 (слабокосаря й нейтральна реакція)
механічний склад ґрунту: погоглинисті
попередник: бобові, огірки, томати
Специфічні вимоги культури:
• салатний цикорій віддає перевагу пухким перегнійним ґрунтам із нейтральною реакцією середовища та дуже вимогливий до мінерального живлення;
• під осінь або навесні на 1 м2 вносять 6-8 кг перегною або компості, 20-30 г сечовини або аміакової селітри, 35-40 г суперфосфату, 15-20 г сульфату калію, за підвищеної кислотності 300-600 г доломітового борошна або вапна;
• на попереднє місце повертають через 3-4 роки
Посадка:
способ посадки: безрозсадний
термін посіву насіння в відкритий ґрунт: з кінця квітня до середини червня, позаяк для формування нормальних коренеплодів досить 3-4 місяців
глибина посіву: 1-2 см
схема посіву/смаження: посів рядовий із міжряджаннями 30-45 см або дворядчастими стрічками з відстанню 5 см між стрічками та 20 см між строчками, 10-15 см між рослинами
Догляд та проблеми з вирощуванням:
підживлення:
• за сезон зазвичай досить 2 підживлення азотно-калійними добривами з розрахунку 15-20 г на 1 м2;
• у разі браку калію рослини швидко стріляють
полив:
• оскільки коренева система розташовується близько до поверхні ґрунту, до води салат висуває підвищені вимоги, не переносить навіть короткочасної спеки;
• у разі нестачі води листя не досягає нормальних розмірів, грубіє, стає гірким;
• під час перевладження ґрунту та високої вологості повітря салат легко вражається борошнистою росою, гнилями, тому поливи краще проводити вранці, уникаючи потрапляння води на листя
температурний режим:
• культура холодостійка, дорослі рослини переносять морози до -25-30 °C;
• у спеку, суху погоду та в разі браку світла швидко утворює квітково-, оптимальна температура для росту +10-17 °C;
• під укриттям коренеплоди можуть зимувати в ґрунті
Призначення сорту:
універсальні: Конус, Ракета
кочанчики вітлуфа — цінний дієтичний продукт, що сприятливо впливає на травлення, роботу печінки, серцево-судинну систему. Вітлуф підвищує апетит, покращує обмін речовин, діє як проносний і сечогінний засіб
Основні атрибути | |
---|---|
Культура | Салат |
Тип продукції | Посівний (насіння) |
Сорт/Гібрид | Вітлуф Конус |
Класс семян | Еліта |
ГМО | Ні |
Виробник | GL Seeds |
Країна виробник | Україна |
Ботанічні характеристики | |
Тривалість життя | Дворічні |
Користувальницькі характеристики | |
Группа спелости | Середньоранній |