ГАРБУЗ
Овощ гарбуз не тільки смачний, а й корисний, причому користь приносять і м'якоть рослини, що містить крім цілого ряду необхідних людині речовин рідкісний вітамін T, і насіння гарбуза, олія з яких є відновлюючим і протизапальним засобом, що не викликає алергії.
Як садити гарбуз:
Посадка: посів насіння в ґрунт – коли ґрунт на глибині 7-8 см прогріється до 12-13 ˚C; посів насіння на розсаду - у квітні або на початку травня, висадка розсади у відкритий грунт - наприкінці травня або на початку червня.
Грунт: будь-яка, але краще родюча, заздалегідь перекопана з органічними та мінеральними добривами.
Полив: після посадки сіянців – щоденний, поки розсада не вкорениться, потім нечаста, доки зав'язі не досягнуть розміру кулака. У сезон із нормальною кількістю опадів можна взагалі не поливати. Коли плоди почнуть набирати масу, поступово збільшують витрату води до 1 відра на 1 дорослу рослину.
Підживлення: 1-а - розчином курячого посліду або коров'яку через тиждень після висадки розсади, потім проводять 3-4 органічні підживлення щомісяця.
Розмноження: насіннєвим розсадним та безрозсадним способом.
Шкідники: баштанна попелиця, подури (або білі ногохвостки), дротяники, слимаки.
Хвороби: біла гнилизна, антракноз, аскохітоз, борошниста роса і чорна пліснява.