Кормові трави — це сільськогосподарські культури, що здатні формувати значний врожай надземної маси, яку використовують у якості зеленого корму, сировини для отримання сіна, сінажу, силосу, кормів штучного сушіння тощо.
Кормові трави за тривалістю життя поділяють на однорічні та багаторічні рослини, за ботанічною характеристикою – на групи, що належать до різних ботанічних родин (частіш за все тонконогові, бобові, капустяні, айстрові).
Біологічні особливості кормових трав (однорічних тонконогових – суданська трава, могар, райграс однорічний, бобових – власне кормові однорічні – вика яра та озима, кормовий горох (пелюшка), однорічні види конюшини, середела, багаторічних бобових конюшина, люцерна, еспарцет, буркун, а із злакових – тимофіївка лучна, стоколос безостий, грястиця збірна, житняк), технології їх вирощування.