КАПУСТА
Капуста містить мінеральні солі кальцію, калію, сірки та фосфору, клітковину, ензими, фітонциди, жири, вітаміни A, B1, B6, K, C, P, U та інші. На думку деяких учених, капуста городна родом із Колхідської низовини, де досі виростають у різноманітті подібні рослини, які називають місцевими жителями «кежера». До виду капуста городня відносяться такі відомі всім різновиди, як біло-і червонокачанна капуста, а також капусти цвітна, савойська, брюссельська, португальська, кольрабі, броколі, пекінська, китайська та кучерява капуста калі.
Як садити капусту:
Посадка: посів на розсаду насіння ранніх сортів здійснюють з початку березня до третьої декади місяця, середньостиглих сортів – протягом місяця з 25 березня, пізніх – з початку квітня до третьої декади місяця. Пересадка сіянців у відкритий ґрунт – через 45-50 днів.
Освітлення: яскраве сонце з ранку до вечора.
Грунт: для ранніх стільників – суглинистий і піщаний, для середньостиглих та пізніх – суглинок і глина. Водневий показник pH 6,0-7,0.
Попередники: небажано вирощувати після хрестоцвітих культур.
Полив: після посадки в ґрунт розсаду поливають щовечора протягом тижня. Надалі полив здійснюють увечері або в похмуру погоду один раз на 5-7 днів, а в спеку та посуху – кожні 2-3 дні.
Підгортання: через три тижні після посадки, потім через 10 днів.
Мульчування: рекомендується шар торф'яної мульчі завтовшки до 5 см.
Підживлення: три підживлення повним мінеральним добривом у розсадний період, потім аміачною селітрою, коли листя піде на зріст, остання – у момент, коли листя почне згортатися в качан.
Розмноження: розсадою із насіння.
Шкідники: попелиця, гусениці, слимаки та равлики, хрестоцвіті клопи та блішки, капустяні листоїди та потайнохоботники.
Хвороби: кіла, чорна ніжка, пероноспороз, фузаріоз, різоктоніоз, біла та сіра гнилі.